Allt som står i Expressen är väl sant?

"Franska rivieran är det ultimata semesterresmålet"

"Hit krävs ingen charter för att turisterna ska välla in året runt". Det skrev tidningen Expressen i somras och gav också lite historik kring Rivieran:

Namnet Rivieran introducerades av brittiska turister på 1800-talet. De tog helt enkelt samma namn som redan var i bruk på den italienska sidan. Fransmännen själva säger Cote d'Azur - Den azurblå kusten - och anser att den börjar i Menton på gränsen till Italien och slutar i Hyères, drygt två timmar med bil västerut.

Menton, som på 1800-talet valde att slippa vara en del av Monaco för att i stället bli franskt - något de hunnit ångra många gånger sen dess.

Sträckan mellan Menton och Nice är Rivierans i mest dramatiska tack vare mer eller mindre lodräta bergen. La Turbie hör till de byar allra högst och stoltserar med de mäktiga resterna över Romarrikets gigantiska segermonument Trophee des Alps, byggt sen de besegrat alla folk i den här delen av Europa.

Nice – kustens största stad

Nice är kustens största stad – ungefär i Göteborgs storlek, men kusten är så poppis så det går inte att se var stan slutar och nästa börjar.

Missa inte Vieux Nice med smala gränder och gör sedan ett kulturstopp på det fina moderna museet Mamac, med utsökta samlingar av bland annat Yves Klein, som levde i Nice och som är berömd för sin unika blå färg.

Antibes är en charmerande stad, tack vare kombon av medeltida gränder innanför tjocka murar precis vid havet och jättefina sandstränder, där en favorit är Plage de Salis, som ligger precis där den superexklusiva halvön Cap d'Antibes tar över. När amerikaner som Scott Fitzgerald sökte sig till Rivieran på 1920- och 30-talet var det här de slog sig ner.

Berömd jazzfestival i Juan les Pins

Badorten Juan les Pins är en ungdomsfavorit och lever upp sommartid, då man också har en sin berömda jazzfestival. På andra sidan den stora bukten börjar Cannes – känd för sin filmfestival och Croisetten, den exklusiva strandpromenaden där många flanörer hoppas få syn på en kändis. Sanden på stranden körs hit varje vår från bland annat grannorten Frejus.

Efter Cannes börjar Corniche de l'Esterel, kustens vackraste väg – på en brant precis vid havet. St-Raphael är en poppis semesterort, likaså systerstaden Frejus med många golfbanor en mil in från kusten. Frejus grundades av romarna och har en del lämningar, dock inte i klass med vad de längre västerut i Provence.

Saint-Tropez är nästa berömda plats. Det var konstnärerna som fört upptäckte den lilla fiskebyn och fick igång den ruljans som sen aldrig upphört, senare förstärkt av Birgitte Bardotfilmen Och Gud skapade kvinnan, som fick intresset att koka på 50-talet.

Efter Saint-Tropez börjar bebyggelsen längs kusten glesna lite. Här finns flera små badorter men missa inte den trevligaste – Hyères, Rivierans västra ände.

Drottning Victoria av England trivdes här och stan lockar än i dag många med hälsoturism. Själva stan, med allt trängre gränder ju högre upp man kommer, ligger på en kulle en bit från havet, så nere vid stränderna – verkliga kitesurfarfavoriter – finns ett modernare Hyères, med yachthamn och rikt restaurangliv.

Intresserad av att utforska själv?

Vår intresselista för vårt hus i Cagnes-sur-Mer för säsongen 2015 är fullklottrad med namn. Vi börjar boka nu så är ni intresserade ber vi er höra av er via kontaktformuläret omgående!

/utsikt-med-dramatisk-himmel.jpg

4 dec 2014