Utflyktstips

Några tips inom 45 minuters radie från Cagnes-sur-Mer

 

 Från huset har Ni en vacker utsikt över havet och även upp emot den medeltida byn Haut de Cagnes med borgen som är väl värt ett besök. I Grimaldiborgen finns ett galleri som just nu visar Renoir-målningar som vanligen finns på Renoirmuseet där en omfattande renovering genomförs för tillfället.mini-hdc-kvall.jpg

Inom bekvämt bilavstånd finner Ni städerna Nice, Antibes, Cannes och många små pittoreska byar, museer, golfbanor, utmärkta restauranger och mycket annat som gör Franska Rivieran till ett så fantastiskt semestermål. Det är endast 3-4 km till stranden med sin underbara strandpromenad där man kan promenera, jogga eller cykla. Här finns en mängd restauranger, butiker och caféer att utforska.

Svårigheten är att begränsa listan på utflyktsmål - här är nära till ALLT!

Oavsett om man föredrar en aktiv vistelse med kultur och rundresor eller att njuta av sol, bad, vin och god mat har man ett stort urval inom nära räckhåll. En årsmedeltemperatur om 15 grader och över 300 soldagar underlättar för trevnaden naturligtvis.

Det finns ett stort antal natursköna vandrings- och cykelleder runtom. Tycker man om verkligt spektakulär natur kan man ta en tripp till t ex Gorges du Verdun, där det också finns möjligheter till klättring, rafting, cykling mm.

Närheten till motorvägen är ett bra utgångsläge för snabbare transporter. Föredrar man stadsbesök med muséer, kultur och shopping finns Nice i omedelbar närhet, Monaco en knapp timme österut och S:t Tropez, Aix-en-Provence samt Toulon och Marseille en till två timmar västerut.

Utefter hela kusten finns underbara upptäckter att göra i kända platser som gamla staden Antibes, festivalstaden Cannes, parfymstaden Grasse, porslins- och glasstaden Biot, Nice med Promenade des Anglais, Matisse-, Chagalle- och Picassomuséerna, konstnärsbyn St Paul de Vence – bort till Monaco och Genua. Inte heller att förglömma att man kan man ta någon av de många färjorna till Napoleons hemö Korsika. Det är inte heller långt till de många turistmålen i Nordafrika, dit ett stort antal lågprisbolag flyger regelbundet från Nice, Toulon och Marseille.

Vad många glömmer är Rivierans närhet till Alperna. Mindre än två timmars bilfärd bort finns förstklassiga skidanläggningar med avancerad skidåkning och långa säsonger. Exempel är Limone, Isola 2000, Auron och Val d’Allos. Bara att kolla vädret och sedan sticka iväg över helgen eller rentav över dagen.

Bland konstnärer, jetset och livsnjutare

I mer än hundra år har ljuset och klimatet lockat konstnärer till den franska Rivieran. Chagall, Matisse, Picasso och Manet var alla verksamma här. Som en naturlig följd finns här museer av världsklass. Verk av Chagall och Matisse kan beskådas i Nice. Den som är intresserad av Picasso kan besöka museet i Antibes eller hans ateljé i Vallauris. I konstnärsbyn Saint-Paul de Vence finns ett av världens främsta moderna museum.

I Cannes, Monaco och St. Tropez samlas Europas jetset. Om du reser till Cannes under filmfestivalen i april kan du plötsligt befinna dig på samma strandcafé som någon av våra stora hollywoodstjärnor. I Monaco finns den världsberömda furstefamiljen och en hel del av Sveriges idrottsstjärnor. Om du vill mingla med kändisar ska du åka till St. Tropez under den sista veckan i juli.

Här finns det gott om golfbanor som ritats av världens främsta arkitekter och i parkerna i Menton och Antibes samlas herrarna för en match boule, eller pétanque som det heter på franska. 

Omgivningarna

Huset ligger på en höjd intill den bedårande medeltida Haut-de-Cagnes. Griimaldiborgen med sitt tidstypiska torn är svår att slita blicken från. Dit upp tar det bara en kvart att promenera via trappan med de generösa stegen som börjar vid minnesmonumentet över stadens stupade. Runt hörnet ligger också det lokala bageriet där fjärde generationen nu står för de stenugnsbakade bröden och krispiga croissanterna. Om man fortsätter sin promenad ytterligare några minuter kommer man till "Villa Ingeborg" som är Rivierasvenskarnas nya högborg. Här samsas Svenska Kyrkan Cote d'Azur och Rivieraklubben. 

Den välkända medeltida byn St-Paul du Vence ligger "ett stenkast" norr ut, dvs en kvart med bil. Det är ett givet utflyktsmål med Fondation Maeght (se bild nedan), vindlande små gator med hundratals gallerier och butiker. De som inte shoppar stannar till på Café de la Place vid den gigantiska boulebanan - här kan man sitta i timmar och njuta av stämningen.

Inom bekvämt bilavstånd, eller varför inte tåget, når man städerna Nice, Antibes, Cannes och många andra små pittoreska byar, museer, golfbanor, utmärkta restauranger och mycket annat som gör Franska Rivieran till ett så fantastiskt semestermål. Det är endast ca 3 km till stranden med sin nyanlagda strandpromenad där man kan promenera, jogga eller cykla. Här finns en mängd restauranger, butiker och caféer att utforska.

 

Lär dig mer om omgivningarna